Fyra författare bland världens främsta tänkare

Efter mer än 100.000 röster från fler än 100 länder är Prospect Magazines lista över världens främsta tänkare klar. Särskilt noterbart är de många icke-västerländska namnen och vi gläder oss även lite extra åt att kufiske Slavoj Zizek finns bland de främsta:

  1. Richard Dawkins
  2. Ashraf Ghani
  3. Steven Pinker
  4. Alli Allawi
  5. Paul Krugman
  6. Slavoj Zizek
  7. Amartya Sen
  8. Peter Higgs
  9. Mohammed ElBaradei
  10. Daniel Kaneman

Att döma av hur det ser ut i toppen av listan gissar vi att Prospect Magazine har mest manliga läsare, men vi var mest nyfikna på om det över huvud taget fanns några skönlitterära författare med på listan. Vi hittade fyra stycken:

15. Arundhati Roy

33. Hilary Mantel

35. Zadie Smith

42. David Grossman

Inga dåliga val, men sammantaget ganska magert och skulle inte exempelvis George Saunders smälla högre än någon av dessa fyra? Och varför inte en enda litteraturkritiker? Terry Eagleton eller Fredric Jameson kanske? Listan innehåller många intressanta namn, men antalet TED Talks-föreläsare och ekonomer är oproportionerligt stort. Läs hela listan här.

BF

Lämna en kommentar

Under Listor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s