Bolaño satte intervjuarna på prov

Jag läser om den tunna volymen ”Roberto Bolaño: The Last Interview and other conversations” (Melville House Publishing). Det handlar alltså om den store chilenske författaren Roberto Bolaño (1953-2003) som avslutade sin karriär med ofullbordade ”2666”, en av det senaste decenniets mest sensationella och hyllande romaner. Det är en sällsynt mörk historia, alla vägar leder till Santa Teresa, en våldsplågad ökenstad vid gränsen mellan Mexiko och USA där hundratals kvinnor våldtagits och mördats. Inga skyldiga grips. Det är gastkramande.

Jag läser intervjuboken för att friska upp minnet, och Bolaño är verkligt underhållande, men också lite tjurig. Det handlar oproportionerligt mycket om litterära influenser, vilket kanske förklarar saken. Han svarar inte så ofta direkt på frågorna och säger ofta emot intervjuarna. I bokens sista intervju kan inte Mónica Maristain låta bli att fråga:

– Why do you always take the opposite view of things?

– I never take the opposite view of things.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Notiser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s