Lagerfeld: “The smell of a freshly printed book is the best smell in the world.”

Att läsa en tryckt bok är en svårslagen sensuell upplevelse. Skriver Teddy Wayne i tidskriften McSweeney’s i artikeln The smell of a book: ”I know e-readers are all the rage, but I’ll never get one. Call me a Luddite , but there is something irreplaceable about a printed book: the heft of it in your hands, the striking cover, and, most important to me, its smell.”

Wayne berättar om barndomens bokdofter, äventyrsböckernas “woodsy scent”, när han låg under ett täcke och läste dem med ficklampa. Så här långt är vi med Wayne, men sedan blir det lite svårare: ”And now as an adult, I love nothing more than curling up with a good book, closing my eyes, breathing in through my nostrils, keeping my eyes closed and not reading yet continuing to draw in oxygen for hours, and, thanks too my fetishized olfactory associations for printed and bound matter, becoming sexually aroused.”

Här börjar vi misstänka att artikeln inte är en uppriktig bekännelse, vilket vi hade hoppats på, utan en ironisk och humoristisk betraktelse, kanske rentav en drift med personer som påstår sig bli starkt påverkade av doften av böcker. Läs hela Teddy Waynes artikel. Men vi gillar verkligen doften av böcker, helt utan ironi, oavsett om den kommer från helt nytryckta böcker eller från böcker som stått i hyllan på ett bibliotek i decennier. Och sedan en tid finns faktiskt parfymer som doftar bok, Paper Passion, som doftar ny bok och, In the library, som doftar gammal lyxig bok. Något att fundera på för alla som använder läsplattor.

BF

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s