Attack mot The Great Gatsby

poster

poster (Photo credit: Wikipedia)

Få romaner anses spegla den amerikanska erfarenheten bättre än F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby (1925). Den är ett bra exempel på en levande klassiker, som varje ny amerikansk generation tar till sig. Åtskilliga miljoner exemplar har tryckts av romanen och bara i år har den sålts i drygt 400.000 exemplar. Den har filmatiserats flera gånger, blivit Nintendo-spel och Trump Hotel i New York erbjuder ett ”Great Gatsby Package”, för den som är villig att betala 15.000 dollar för tre lyxiga nätter.

I en lång vindlande artikel, ursprungligen publicerad i New York Magazine, går Kathryn Schulz till attack mot F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby och alla som okritiskt omfamnar boken. Schulz citerar ogillande kritikern Jonathan Yardley som kallat den för ”the american masterwork”, T.S. Eliot som kallat den ”the first step that american fiction has taken since Henry James” och Jonathan Franzen som utsett den till ”the central fable of America.”

Schulz menar att den allmänna meningen om The Great Gatsby är att den är en språkligt elegant, intellektuellt modig och moraliskt intressant parabel om Amerika. Hon hävdar istället att romanen är estetiskt överskattad, psykologiskt platt och att dess moral är självbelåten. Schulz tycker även att The Great Gatsby fungerar dåligt som klasskildring och egentligen är det inte mycket som passerar hennes nålsöga: ”apart from the restrained, intelligent, beautifully  constructed opening pages […] Gatsby as a literary creation leaves me cold.” Däremot går hon med på att romanen innehåller de bästa festscenerna i amerikansk litteratur, vilket är lite tvetydigt som beröm.

Läs Schulz vilda attack på The great Gatsby, ett överraskande känslosamt och på sätt och vis ganska inspirerande avståndstagande från en av den amerikanska litteraturens mest älskade klassiker. Man får god lust att läsa den.

Läs mer om traditionen att hålla lyxiga Great Gatsby-fester.

Läs recension av Baz Luhrmanns storfilm baserad på The Great Gatsby.

BF

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s