Claire Messud fick frispel på konstig intervjufråga

När Claire Messud blev intervjuad i Publishers Weekly för en tid sedan fick hon en fråga av Annasue McCleave Wilson, som hon inte gillade det minsta. Wilson frågade Messud om hon skulle vilja vara vän med Nora, huvudpersonen i hennes senaste roman. Nora var ju så väldigt arg, ”almost unbearably grim.”

Messuds spontana reaktion: ”For heavens sake, what kind of question is that?” Och så radade hon upp några manliga huvudpersoner som inte heller var så behagliga, från Philip Roths Mickey Sabbath till Dostojevskijs Raskolnikov, om vilka en liknande fråga förmodligen aldrig hade ställts. ”If it’s unseemly and possibly dangerous for a man to be angry, ” hävdade Messud, ”it’s totally unacceptable for a woman to be angry.”

Med utgångspunkt i det här lilla intermezzot, som har kommenterats ganska flitigt, har Maria Konnikova skrivit en artikel i The Atlantic Monthly, med titeln ”Do readers judge female characters more harshly than male charachters?” Den handlar om könsstereotyper i och utanför litteraturen, och om vad vi rimligen kan förvänta oss av litterära karaktärer. Läs mer här.

BF

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s