Dan Browns Inferno säljer och sågas

The Lost Symbol

The Lost Symbol (Photo credit: Wikipedia)

Dan Browns nya roman Inferno har snabbt klättrat upp i toppen på de brittiska försäljningslistorna. The Guardian rapporterar att den sålts i imponerande 228.961 exemplar bara första veckan. Men för förra romanen, The Lost Symbol, gick det ännu bättre, 550.000 sålda exemplar när den publicerades 2009. Då får man ha i åtanke att e-böcker inte ingår i den här kalkylen – de står idag för en mycket större del av försäljningen än för bara några år sedan.

Samtidigt som försäljningssiffrorna trillar in går de brittiska litteraturkritikerna hårt åt Brown och hans nya roman: ”I used to think that Dan Brown was merely bad. Now, after reading the latest version of the apocalyptic thriller he rewrites every few years, I suspect he might be mad as well,” skrev Peter Conrad i The Observer. Fortsätter han på samma tema: ”Hogwarts Academy, compared with Brown’s brain, is a clean, well-lighted, supremely lucid place.”

Lite mer nyanserad och inriktad på texten är AN Wilson i Financial Times. Storyn är ”nonsensical” och kopplingen till Dante är synnerligen vag och hela boken är mer som ”a ’treatment’ for a thriller film. We first meet Langdon when he wakes up with amnesia, thinking he is in Cambridge, Massachusets, and apparently with a gunshot-wound to his head. Instead he finds he is, conveniently, in Florence (“one of his favourite destinations in all of Europe”)”. De följande 200 sidorna är en jakt genom Florens, som sedan fortsätter till Venedig och Istanbul. Tempot är som väntat högt och en vän kan plötsligt förvandlas till fiende och tvärtom.

AN Wilson är också inne på något som många kommenterat: ”there is […] some tourist-level art history. Sometimes you wonder where the author got it from, and sometimes he is laid-back enough to admit it: ‘According to the web site, the Horses of St Mark’s were so beautiful they had become ‘history’s most frequently stolen’”. Det är lite som att läsa ur en turistguide klagar Wilson och hävdar att helheten är på tok för rörig.

Brown har sagt till BBC att brittiska kritiker i regel ger honom sämst recensioner och att de verkar se det som en sport att såga honom. Faktum är att vi fick söka oss till Kanada för att hitta en välvillig recension. I The Globe & Mail låter Robert J. Wiersemas recension inledningsvis inte så positiv: ”Dan Brown just isn’t a very good writer. At a level of mechanics and fundamentals – the stuff of introductory writing courses – Brown falls short, on a variety of levels. His characters are so poorly developed they rarely rise above the level of caricature. His dialogue is wooden, clunky and lacks even passing resemblance to realism. He passes off large, undigested chunks of background material as conversation. His novels are repetitive and mired in slogs of unnecessary adjectives and adverbs.”

Sedan blir recensionen plötsligt desto mer välvillig: ”But Dan Brown is also a master storyteller. There’s a reason his novels have sold more than 200-million copies: Once you start reading them, you just can’t stop, especially those featuring Harris Tweed-wearing, historical minutiae-spouting Harvard symbologist Robert Langdon.” Wiersema tycker dessutom att Brown med Inferno bevisar att han har blivit en bättre författare, hantverksmässigt sett. Det är ett stort kliv framåt jämfört med förra romanen, tycker Wiersema, som framhåller spänningen som den nya romanens styrka, den är omöjlig att lägga ifrån sig och är en litterär motsvarighet till en blockbuster på bio. Man kan ägna timmar åt att finna fel och brister i Inferno, men då missar man helt poängen med boken enligt Wiersema.

BB

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s