”Do you think it will be possible to be a professional critic in ten years time?”

Tsesig

(Photo credit: Wikipedia)

Prospect Magazine har påbörjat en intervjuserie med litteraturkritiker. Först ut är Adam Kirsch, bara 37 år gammal men redan är ett etablerat namn. Han har skrivit mycket för tidskrifter som New Republic, the New Yorker och New York Review of Books.

Kirschs kritikerbana började med ett sommarjobb på New Republic, då New Yorkers nuvarande stjärnkritiker James Wood arbetade där. En annan förebild är T.S. Eliot och i början skrev Kirsch uteslutande om poesi, men intresset för idéhistoria, politik och judaism har ökat mycket med åren.

Kirsch berättar om när han sågade Slavoj Zizek och blev felciterad på filosofens bokomslag, och om att han blivit mildare med åren. Han har en anspråkslös syn på litteraturens och kritikens ställning idag, och svarar på en knivig fråga: ”Do you think it will be possible to be a professional critic in ten years time?” Läs hela intervjun.

Lämna en kommentar

Under Intervjuer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s