Författarintervjuer i Värvet

Plötsligt skulle alla göra en podcast. Kristian Luuk och Andres Lokko hade en kortlivad podcast. Filip och Fredrik har en långlivad podcast. Axel och Sigge har en podcast som tillhör de allra, allra bästa, mycket tack vare att den håller liv i konsten att berätta anekdoter.

Värvet är Kristoffer Triumfs soloprojekt, en pocast som sägs vara inspirerad av WTF with Marc Maron, även om de uppenbara likheterna är svåra att se. Triumf har snarare hittat sin egen personliga och lågmälda stil, som har bidragit till att Värvet blivit en av Skandinaviens största intervjupodcasts. Avsnitten är långa, den intervjuade får god tid på sig att svara, utveckla, nyansera och berätta.

I början var de flesta intervjuobjekten komiker, som Soran Ismail, David Batra, Magnus Betnér och Henrik Schyffert, men ”den svenska humoreliten” är som bekant inte oändlig, och efterhand har inriktningen skiftat. De intervjuade kan numer vara verksamma inom i princip vilket kreativt yrke som helst – musiker, journalister, designers, skådespelare, konstnärer med flera har intervjuats.

Litteraturen är tyvärr underrepresenterad i Värvet – Triumf har flera gånger sagt att han själv ”tappat läsningen” – men några författare har han intervjuat, och vi har plockat ut fem favoritintervjuer. Triumf verkar inte läsa författarnas böcker i förväg, men han lyckas ändå på något sätt med sin sympatiska och minimalistiska stil få till riktigt spännande intervjuer:

1.  Intervju med Bodil Malmsten, i vilken hon bland annat berättar om barn- och ungdomen, läsande och skrivande, terapi och piller, teveserier och teater samt underskottet på kritiskt tänkande. Hon rekommenderar lyssnarna att läsa David Foster Wallace essäer. Malmsten är aktuell med inspirationsboken Så gör jag – konsten att skriva (Modernista).

2.  Intervju med journalisten och författaren Martin Gelin, i vilken han berättar mycket om kärleken till hemstaden New York i allmänhet och till Brooklyn i synnerhet. Han berättar om de första fanzinen och om jobbet på Nöjesguiden. Där Jan Gradvall någon gång på 90-talet visade en ung Gelin hur nyheten e-mejl fungerade. Han rekommenderar NPR:s stjärnintervjuare Terry Gross. Gelin är aktuell med den enastående och oerhört initierade USA-boken Den amerikanska högern – republikanernas revolution och USA:s framtid (Natur & Kultur).

3.  Intervju med Kristian Gidlund, i vilken han berättar om barndomen i Borlänge, om att vara trummis i Sugarplum fairy och om hur han fann journalistiken som uttrycksmedel. Han berättar även om sin kamp mot cancern, och om den blogg i vilken han bland annat skriver om sina tankar och känslor kring den. Gidlund anser att det finns en stor brist på samtal om döden, ja om allas vår dödlighet, i Sverige. Han rekommenderar lyssnarna att prova på att närma sig hästar, ett djur som han själv umgås mycket med.  Gidlund är aktuell med boken I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början (Forum).

4.  Intervju med seriemakaren, radiohumoristen och -journalisten Liv Strömquist. Hon berättar om uppväxten på Österlen och om nuvarande hemstaden Malmö. Som seriemakare är hon kanske mest känd för Hundra procent fett (Ordfront), men hon är en utpräglad mångsysslare. Tillsammans med en kollega gör hon podden En varg söker sin pod. Med Triumf talar hon om bekräftelse och om att finna en riktning i livet. Strömquist rekommenderar seriealbumet Nattbarn (Galago) av Hanna Gustavsson.

5.  Intervju med manus- och romanförfattaren Sara Bergmark Elfgren, i vilken hon berättar om hur hon började skriva redan som mycket ung och älskade att skapa historier. Särskilt intressant är det när hon ganska detaljerat berättar om samarbetet med Mats Strandberg, som hon skrev fantasyromanerna Cirkeln (Rabén & Sjögren) och Eld tillsammans med. Hon tycker att delar av den svenska filmindustrin är lite sömnig. Hennes rekommendation är teveserien … Buffy the Vampire Slayer.

BB

Lämna en kommentar

Under Podcasts / radio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s