En teori om… allt. Har fysikernas teorier blivit mer fejk än fakta?

English: Stephen Hawking giving a lecture for ...

English: Stephen Hawking giving a lecture for NASA’s 50th anniversary (Photo credit: Wikipedia)

Det har kommit ut en rad spännande böcker om fysik den senaste tiden, om allt från partikelfysik till astrofysik. En av dem har orsakat rabalder som man normalt inte förknippar med naturvetenskapens upplysta artigheter.

Jim Baggott är före detta fysiker och vetenskaps- journalist och redan titeln på hans senaste bok har, inte helt förvånande, provocerat rader av verksamma fysiker: Farwell to Reality: How Modern Physics Has Betrayed the Search for Scientific Truth (Pegasus).

Baggott hävdar helt enkelt att fysiken de senaste tjugo åren har blivit allt mer verklighetsfrämmande. Och en av de främsta orsakerna till det är enligt honom fysikernas strävan efter att formulera en grand unified theory eller GUT (även på svenska) och sedan skapa en teori om allt, som inkluderar gravitationen.

Baggott hävdar att den här målsättningen, jakten på supersymmetri och en enande teori om allt, har drivit fysikerna allt längre ut i en öken av mer och mer fantastiska abstraktioner. Eftersom de här konstruktionerna har fel och brister, måste nya abstraktioner skapas för att få det att gå ihop. Baggotts namn för denna verksamhet är ”Fairytale physics”.

Den teoretiska fysiken ägnar sig åt allt från svarta hål och mörk materia till multipla universa och supersträngar. Denna gren av fysiken har allt mer kommit att likna filosofi och metafysik, men med sådana benämningar, påpekar Baggott, får man inga mångmiljardanslag till forskning. Enligt Baggott finns det 2-3000 personer i världen som enbart ägnar sig åt strängteori.

Och faktum är att den kritiska udden särskilt riktas mot strängteoretikerna. I en väldigt underhållande skriftlig debatt i The Guardian utväxlar Baggott argument med Mike Duff, professor i teoretisk fysik. Duff får sista ordet i den här delen av debatten och drämmer till med: ”A science writer calling the theorists who are actually doing the reasearch ‘confidence tricksters’ or Stephen Hawking ‘a fairytale physisicist’ doesn’t cut the mustard.”

Men många andra, också verksamma inom området fysik, tycker att Baggott har sina poänger. Jon Butterworth tycker exempelvis i ett blogginlägg i The Guardian att verksamma inom området får finna sig i att bli kritiserade. Och som av en händelse möttes Baggott och Butterworth i ett samtal i BBC-programmet Start the Week. Den senare påpekade gång på gång att den förre hade sina poänger.

Sedan finns det alla dem som redan hävdat att de funnit teorin om allt, en av Baggotts teser är att medierna okritiskt sprider fysikernas vetenskapslika sagor.

BB

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s