Google, den ofrivillige poeten

När man skriver in ord i sökfältet på Google kommer det som bekant upp fyra förslag strax nedanför. Tekniken kallas Google Instant, och förslagen kommer fram samtidigt som man skriver. Den togs fram för att användarna skulle få bättre och snabbare sökresultat – enligt Google läser vi snabbare än vi skriver.

Tekniken utformades inte, påpekar Brian Ries i en underhållande artikel i Nesweek, för att förvandla Google till en samtidspoet. Men, hävdar han vidare, det är just vad som hänt. Google är, hävdar han, dessutom en ganska hygglig poet. Genom att skriva in ”what does it …” i sökfältet för en tid sedan genererades följande dikt fram:

what does it mean
what does it mean when your eye twitches
what does it mean when your poop is green
what does if feel like to die

Läs raderna med övertygelse, en touch av melankoli eller till om med med teatralisk dysterhet, manar Brian Ries, så försvinner plötsligt de fyra frasernas slumpmässighet och ersätts av något som verkar formulerat med avsikt, ja, till poesi.

Finländaren Sampsa Nuotio är en av dem som fastnat för Google-genererad poesi. Förra året hade han slagit in ”Am I …” när telefonen plötsligt ringde och när han kom tillbaka till datorn hittade han följande text:

am i an alcoholic
am i fit to drive
am i allergic to dogs
tell me, Andrew, am i

Det var precis som en riktigt dålig och ofrivilligt rolig dikt, tyckte Nuotio, som fick blodad tand. Han har samlat sina favoriter på Facebook och har en Tumblr-blogg som heter Google Poetics. Idag kan han visa upp datorgenererad poesi på 12 olika språk. Följarna på Facebook och Twitter ökar stadigt – ungefär 50.000 personer läser och delar med sig av vad den ofrivillige poeten Google trollat fram. Läs mer här.

BB

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s