Sex säljer men en kvinnorygg är lagom

Jean Auguste Dominique Ingres - La Baigneuse

Jean Auguste Dominique Ingres – La Baigneuse (Photo credit: Wikipedia)

Chloë Schama inleder sin artikel om bokomslag i New York Times väldigt tydligt: ”A plague of women’s backs is upon us in the book cover world.” Och hon har verkligen hittat en imponerande samling bokomslag med kvinnoryggar på, men inte bara på böcker inom genrelitteratur som chick lit. Trenden är mer allmän än så hävdar hon.

Schama noterar att det finns en lång tradition att avbilda kvinnoryggar, och nämner målningar av Ingres och foton av Irving Penn som exempel på vackra och erotiskt laddade avbildningar av kvinnoryggar.

Men varför är de så vanliga på dagens bokomslag? Schama menar att det är just den erotiska laddningen som är förklaringen – en erotisk laddning som är lagom stark. Sex säljer, men både förlagsindustrins anställda och läsarna är till övervägande delen kvinnor. Att gå längre skulle funka dåligt: ”If feminists were scrutinizing books covers, I imagine it’s stillettos, shiny lips and fishnet stockings that they would object to.”

Enligt Julianna Lee, art director på förlaget Little, Brown & Company, ger redaktörerrna ofta direkta instruktioner att inte avbilda kvinnoansikten: ”A little bit of mystery allows the reader to use their imagination.” Och när kvinnor avbildas framifrån är det inte ovanligt att de får vara huvudlösa, bland annat för att inte låsa fast läsaren i en särskild tolkning.

Trenden är kanske, resonerar Schama, helt oavsiktlig, relevant med tanke på vad romanerna handlar om och ganska oskyldig. Men just genom att kvinnoryggen har blivit en trend och en kliché undergrävs ironiskt nog omslagets främsta syfte: ”to whet the apetite for the real meal.” Ett omslag som ser ut som de flesta andra omslag har missat chansen att tala om vad som gör just denna bok speciell, värd att titta på, ta i och börja läsa.

BB

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s