Ny bok om matematikens möte med vardagen

Vi blev kontaktade av nyutexaminerade matematikern Marcus Näslund, som har siktet inställt på att arbeta med beräkningsvetenskap. Han brinner för ämnet matematik och hjälpte under sin studietid i Uppsala till med läxläsning som volontär på Mattecentrum. Det var inte ovanligt att han fick frågor på temat vad man ska med kunskaper i matte till, egentligen.

Näslund upptäckte att det i läromedlen verkligen fanns en brist på anknytning till vardagen och fick idén till nya boken Verklighetens Kvadratrötter. Den gör kopplingarna mellan teori och tillämpningar väldigt tydliga, inom områden som exempelvis datorspel, animerad film, mobiltelefoni, kreditkort och kraftverk. Boken vänder sig i första hand, men inte uteslutande, till gymnasielever och mattelärare. Läs mer om boken här.

Vi bad Marcus Näslund att välja fem egna favoritböcker inom ämnet populärvetenskap, som inspirerat och påverkat hans syn på naturvetenskap i allmänhet och matematik i synnerhet:

1.  Simon Singh – Big bang

”En av mina absoluta favoriter inom genren populärvetenskap, som inspirerade mig under gymnasiet. Singh skriver med verklig entusiasm om den vetenskapliga metoden och om vad som driver utvecklingen i samhället framåt.”

2.  Simon Singh – Kodboken

”Ännu en bok av Singh, men nu står matematiken mer i centrum. Jag älskade att läsa om matematikens roll bakom kulisserna under de riktigt stora händelserna i historien. Kodknäckare var ju till exempel avgörande för utgången av andra världskriget.”

3.  Hans Wallin – Den osynliga matematiken

”Wallin gav en hel del inspiration till min egen bok, men den var lite för tung beräkningsmässigt och lite för komplicerad. De som gillar Verklighetens Kvadratrötter och vill ta ett steg till bör absolut pröva Den osynliga matematiken.”

4.  Allan Gut – Sant eller sannolikt

”Ytterligare en populärvetenskaplig bok som jag slukade under gymnasietiden och som fick min att förstå hur oerhört viktig matematiken är för nästan all mänsklig verksamhet. Den innehåller inte så mycket beräkningar, men är väldigt lärorik och inspirerande.”

5.  Douglas Hofstadter, Daniel Dennett – The Mind’s I

”Den här boken kanske har minst gemensamt med min egen, men jag blev helt hänförd av dess behandling av ämnena artificiell intelligens, medvetandet och smart teknologi. Koncepten är så djupa, men tack vare sitt upplägg är boken ändå relativt lättläst. Matematikens släktskap med filosofi och datavetenskap blir tydligt. Oerhört tankeväckande.”

BB

3 kommentarer

Under Listor, Nyheter

3 svar till “Ny bok om matematikens möte med vardagen

  1. naslundx

    Vilka minnen! Jag kompletterar min egen intervju här med att nästa bok – full av lärdomar från denna – är på väg: En Summa av Ögonblick (www.ensummaavogonblick.se)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s