Patienterna behöver poesi, och det gör läkarna också

Vi har nästan stulit rubriken rakt av från en tänkvärd artikel i Slate. Den handlar om Rafel Campo, ”associate professor of medicine at Harvard”, som just har vunnit ett stort internationellt pris. Han fick priset för… en dikt.

Dikter är inte det första man förknippar med ett så praktiskt yrke som läkarens, ord nedtecknade på en sida, ”often with minimal form, story, or logic. It doesn’t earn money, build cities, cure illness, feed the hungry, or solve the pressing problems of society.”

Men artikelns författare, Danielle Ofri, tror ändå att poesin har en viktig funktion att fylla inom vården: ”sometimes it is the things we deem least practical that wield the most power. In fact, poetry’s impracticality may be its strength.”

“When we read or hear a poem that’s truly effective,” hävdar Campo själv, “we feel what the speaker is feeling. We experience an entire immersion of ourselves in another’s consciousness.”

Poesin kan exempelvis, menar Ofri, spela stor roll när nästa generations läkare ska utbildas, den kan spela roll i träningen av empatisk förmåga och den kan spela roll i läkares och annan vårdpersonals kontakt med patienter, särskilt med svårt sjuka patienter. Med poesi, det verkar vara tanken, står man något bättre rustad inför något så obegripligt som döden.

Läs hela den inspirerande artikeln, om poesi och dess nuvarande och eventuella framtida roll inom vården, samt Rafael Campos prisbelönade dikt Morbidity and Mortality Rounds.

BB

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s