Sensuella bokomslag vapen i kampen mot e-boken

Häromdagen skrev vi om förlaget Novellix fyra amerikanska noveller som gavs ut tidigare i somras. Vi fäste oss vid de lekfulla omslagen, gjorda av Emma Löfström, som både håller samman de fyra volymerna och fångar novellernas olika karaktär, och att de även är sköna att ta på. De har en ganska matt yta.

Det här kan låta som fullständigt oväsentliga detaljer, som borde vara helt underordnade texten, bokens själva innehåll, men i takt med att e-boken blir allt populärare blir det viktigare för dem som ger ut pappersböcker att designa dem mer omsorgsfullt. Just att den är ett fysiskt föremål kan utnyttjas till dess fördel.

Enligt en artikel i The Independent är den stora trenden internationellt att ge omslagen just en matt och skön yta. Varför? ”Because a tactile, finger-friendly cover can often mean the difference between a strong seller and one that bombs at the tills, or so the thinking goes.”

Det är högsta mode att arbeta med papper med olika finish och känsla. För bokdesignern Jack Noel, som uttalar sig i artikeln, är matta omslag lika med kvalitet och den här detaljen är en del av kampen ”against the rise of the e-book – a laudable desire to preserve tangible, fully sniffable paper books.” Läs mer

Ola Wihlke

1 kommentar

Under Notiser

Ett svar till “Sensuella bokomslag vapen i kampen mot e-boken

  1. Gia

    Absolut, första intrycket är viktigt och ett snyggt omslag lockar folk att plocka upp boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s