Sex författare som härjades av alkoholen

American Author Ernest Hemingway aboard his Ya...

American Author Ernest Hemingway aboard his Yacht around 1950 (Photo credit: Wikipedia)

För man samman orden alkohol och författare väcks genast associationer. Vi tänker omedelbart på Bellman, Charles Bukowski och Dylan Thomas. Associationerna bär vaga spår av alkoholromantik, särskilt i Bellmans fall, men handlar snarare om elände och förfall än om frigjord och flödande kreativitet.

Alkoholromantiken, som omgivit många stora författarskap, är kanske på utdöende, men det hindrar inte att frågan författaren Olivia Laing ställer i sin nya bok, The Trip to Echo Spring, är riktigt intressant: Varför har så många av litteraturens mästerverk skrivits av författare som varit beroende av alkohol?

Laing, som är brittisk författare och kritiker, kommer själv från en familj plågad av missbruksproblem. I sin bok undersöker hon kopplingen mellan kreativitet och alkohol genom att närstudera sex hyllade amerikanska författare: F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Tennessee Williams, John Berryman, John Cheever and Raymond Carver.

I väntan på recensionsexemplar av The Trip to Echo Spring vill vi kortfattat uppmärksamma boken. Den har fått ett par mycket fina recensioner och Hilary Mantel har skrivit en riktigt lockande blurb: ”Olivia Laing’s writing is beautifully modulated, her tone knowledgeable yet intimate. She can evoke a state of mind as gracefully as she evokes a landscape. The Trip to Echo Spring is a book for all writers or would-be writers. It’s one of the best books I’ve read about the creative uses of adversity: frightening but perversely inspiring.”

Boken har formen av en road trip, Laing har rest från kust till kust i Amerika och besökt författarnas hem, i New York, New Orleans, Key West och Kalifornien. Laing har naturligtvis läst en massa, både om och av de sex författarna.

Drickandet som ämne dyker ibland upp i författarnas litterära texter, exempelvis i Cat on a Hot Tin Roof och i A Moveable Feast. Flera av dem drack tillsammans – Hemingway och Fitzgerald stötte på varandra på Paris kaféer under 20-talets Paris och Carver och Cheever påstås ha skyndat tillsammans till en spritbutik i Iowa den smällkalla vintern 1973.

The Trip to Echo Spring drar inte i första hand generella slutsatser om orsaken till att vissa personer hamnar i missbruk, den handlar mer om hur författarna, och deras familjer och anhöriga, härjas av alkoholen och om de nästan mirakulösa möjligheterna att tillfriskna. Den handlar om den första kärleken till alkoholen, då den verkligen kan gynna kreativiteten, och om dess kusliga förmåga att bryta ned. Laing har intervjuat rader av experter på beroendeproblematik och missbruk.

Läs recension av The Trip to Echo Spring i Scotsman.

YouTube-klipp med ett långt samtal om trauma och kreativitet med Olivia Laing och Patrick McGrath, lett av förläggaren och filantropen Sigrid Rausing.

Intervju med Olivia Laing i OTHER PEOPLE med Brad Listi.

Ola Wihlke

4 kommentarer

Under Artiklar

4 svar till “Sex författare som härjades av alkoholen

  1. Ping: Intervju med Olivia Laing: ”The Myth of the Alcoholic Writer” | bearbooks

  2. Johannes

    Märkligt att utelämna Faulkner ur en sån här bok. När man ändå är i grannskapet, så att säga.

    • Ola

      Ja, det är sant och det är bara män med på listan. Det är också lite märkligt, men jag tror att hon valde författare utifrån estetiska grunder.

  3. Ping: Anna Hellqvist » Den kreativa galenskapens berusade tillstånd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s