En novell varje kväll 2: ”Creative Writing” av Etgar Keret

Blir du lite orolig när du får syn på tegelstenen som ligger på nattygsbordet knappt påbörjad? BROTT & STRAFF! Känner du ett visst obehag när bokrecensenten skriver att den senaste och väldigt viktiga romanen är ”episk”, ”dickensk” och ”storslagen”? Börjar du kalkylera veckorna, kanske månaderna, det kommer att ta att läsa klassiker så fort du får syn på dem i bokhandeln eller på biblioteket?

"Portrait of the Writer Fyodor Dostoyevsk...

”Portrait of the Writer Fyodor Dostoyevsky”, Oil on canvas. The Tretyakov Gallery, Moscow. (Photo credit: Wikipedia)

I så fall kan det vara värt att prova att läsa en kort underhållande novell, som den samtida israeliska kortprosans mästare Etegar Kerets Creative Writing till exempel. Förutsättningarna är tragiska – en man, berättaren, och hans kvinna har fått missfall – men berättelsen, som till stor del handlar om några berättelser, är som ett litet fyrverkeri av fantasi. Novellen är absurd, glasklar, svårbegriplig, hopp- full och extremt rolig.

Creative Writing publicerades i New Yorker förra året och redaktör Deborah Treisman gjorde i samband med det en kort intervju med Etgar Keret. De är inte helt ense om hur novellen ska tolkas, men det tycker vi talar till dess fördel.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s