En novell varje kväll 3: ”En kopp te” av Hjalmar Söderberg

Charles Baudelaire, by Gustave Courbet

Charles Baudelaire, av Gustave Courbet (Foto: Wikipedia)

Som analys av svenskens attityder till alkohol duger kanske Hjalmar Söderbergs kortnovell En kopp te bra fortfarande, men det är framför allt en av de mer underhållande av de 20 som samlas i hans Historietter (1898).

Novellerna Pälsen och Kronärtskockan är mer välpolerade rent litterärt, säkert också de mest älskade och lästa av historietterna, men det är något speciellt med En kopp te, i vilken Söderberg lägger ut en krok i början av berättelsen, men tar upp tråden om alkoholvanor först i andra halvan.

När Söderberg skrev sina historietter var han under ganska stort franskt inflytande; Charles Baudelaire och hans dekadenta prosadikter brukar nämnas av litteraturhistorikerna. Det är säkert riktigt, men andra delen av En kopp te är förvånansvärt absurd, nästan lite kafkaartad med sin eskalerande vuxenmobbing. Uttryck som ”bottenfock”, ”humbug” och ”full som en katt” är som grädde på moset.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s