En novell varje kväll 4: ”The Invasion From Outer Space” av Steven Millhauser

Steven Millhauser är en av de riktigt stora samtida amerikanska novellisterna. Hans noveller handlar inte sällan om besatthet och om att uppnå perfektion, inom så skilda områden som att kasta kniv och att tillverka mekaniska dockor i miniatyr. Vilket inte skiljer sig så  väldigt mycket från Millhausers egen verksamhet, att skapa små perfekta, förtrollande och fantastiska fiktiva världar.

Man kan spåra influenser ifrån Edgar Allen Poe, Jorge Luis Borges och Italo Calvino, även om det kanske inte säger så mycket. Besattheten finns för övrigt inbäddad i språket, väldigt långa vindlande meningar med minutiösa beskrivningar av allt ifrån knivkastning till tillverkning av människolika mekaniska dockor i miniatyr, men låt er inte avskräckas av det, vi har valt ut en av Millhausers kortare noveller: The Invasion From Outer Space.

Novellen är inte något av det allra bästa Millhauser skrivit, men i kort och komprimerad form fångar den hans humor, med en dragning åt det mörka och absurda, och en envis vägran att skriva förutsägbart. Det kanske är science fiction, men precis som människorna i novellen, tycker vi läsare inte att utomjordingarna, när de efter evighetslång väntan äntligen kommer, riktigt motsvarar våra förväntningar.

Om du vill läsa mer av Millhauser är We Others – New and Selected Stories (Alfred A. Knopf, 2011) en riktigt bra början. The Invasion From Outer Space finns med i den här ganska omfattande samlingen, men är kanske mer typisk i andan än i utförandet. Läs bra recension av boken i Globe and Mail.

Ola Wihlke

1 kommentar

Under Noveller

Ett svar till “En novell varje kväll 4: ”The Invasion From Outer Space” av Steven Millhauser

  1. Otrolig, jag visste inte att wikipedia hade ett foto på en alien… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s