En novell varje kväll 5: ”Ett halvt ark papper” av August Strindberg

English: Photograph of August Strindberg (1849...

August Strindberg (1849-1912). (Foto: Wikipedia)

Sista flyttlasset har gått och mannen i den tomma lägenheten, som bär sorgflor på hatten, är beredd att lämna den för gott och glömma allt som hänt där. Men i tamburen invid telefonen får han syn på ett halvt ark papper fastnubbat. Det är fullskrivet, med olika stilar.

Så inleds August Strindbergs novell Ett halvt ark papper, som antagligen använts flitigt i svenska skolor för att den är så kort och gripande. Trots att den bara utgörs av 600 ord blickar vi tillbaka på huvudpersonens senaste två år, två år av framtidstro och motgång, glädje och djupaste sorg.

I Ett halvt ark papper kan man verkigen tala om kompression – väldigt mycket information förmedlad med få ord. Novellens innehåll vecklar associationsrikt ut sig. Det är en rörande och förbluffande rik kortnovell – utsedd till världens bästa av lyssnarna till radioprogrammet Novellen 2006 – men smått hädiskt tycker vi att Strindberg borde ha strukit allra sista meningen.

Ola Wihlke

2 kommentarer

Under Noveller

2 svar till “En novell varje kväll 5: ”Ett halvt ark papper” av August Strindberg

  1. Ett halvt ark papper är genial! Nu har jag lagt in bearbooks både i bloggens länklista och feedly.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s