Novell 8-9: ”Girl” och ”Wingless” av Jamaica Kincaid

Jamaica Kincaid berättar väldigt ofta en och samma historia. Den handlar om en ung sorglös flicka i Antigua som lever lyckligt tillsammans med sin mamma, som emellertid blir helt förändrad när den lilla flickan kommer i puberteten. Den här historien handlar i själva verket om Jamaica Kincaid, som lämnade Antigua för New York när hon bara var 17 år gammal.

Saul Steinberg's "View of the World from ...

Saul Steinbergs ”View of the World from Ninth Avenue” cover. (Foto: Wikipedia)

I några år flöt Kincaid runt i New York utan någon direkt riktning, men hamnade, av en ren slump sägs det, på tidskriften New Yorker 1976, där hon utvecklades till en betydande författare med en mycket distinkt litterär röst. Vi valt ett fantastiskt avsnitt av New Yorkers fiction podcast, i vilken Edwidge Danticat läser berättelserna ”Girl” och ”Wingless” som första gången publicerades i tidskriften 1978 respektive 1979.

Redaktör Deborah Treisman brukar alltid fråga uppläsaren om det är något lyssnaren bör känna till innan uppläsningen påbörjas. Innan Danticat börjar läsa ”Girl” svarar hon: ”It speaks for itself.” När han får samma fråga innan hon ska läsa ”Wingless” svarar hon: ”Just listen to the words.”

I samtalet med Treisman efter uppläsningen talar Danticat om texterna som ”poetry bleeding into prose”, om deras sagolika flyt, och om Kincaids språkliga och formella lekfullhet. Uppläsningen är perfekt. Det är oerhört vackert, suggestivt och inte så lite hjärtskärande. Det handlar, bland annat, om knepiga mor- och dotterrelationer.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller, Podcasts / radio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s