Miette väljer fem favoriter från Miettes Bedtime Story Podcast

The Best of Fritz Leiber

The Best of Fritz Leiber (Foto: Wikipedia)

Vi är ständigt på jakt efter nya bra podcasts och vårt senaste fynd är Miette’s Bedtime Story Podcast. Den har ett gigantiskt arkiv, som sträcker sig åtskilliga år tillbaka, med inläsningar av noveller. Det är ett bibliotek för finsmakare, en hel del udda saker som faller utanför realismens ramar.

Vi skrev till Miette, som egentligen heter något annat, och ställde den inte helt originella frågan hur det hela började: ”I began nine years ago, as a joke. My best friend and I were in love with people who didn’t love us back, so we’d phone one another late at night when we couldn’t sleep. We got sick of complaining about our pathetic lack of love, and starting reading short stories to one another instead. Then, my friend got a girlfriend, so I started posting the stories on the internet, for him to listen to when he had time. And we went from there.”

Eftersom vi blev imponerade av Miettes urval av noveller och berättelser undrade vi förutsägbart nog även hur urvalsprocessen går till: ”I select stories based on what I’m reading, or thinking about, at any given moment. Sometimes, people send me recommendations, which I love. I try to strike a balance between stories that people are likely to need to hear (those studied in the classroom) and stories no one knows about. My own tastes are the experimental, the foreign, and the obscure.”

Vi bad även Miette att välja sina fem favoriter ur det egna arkivet åt oss, vilket hon hade den stora vänligheten att göra. Det känns väldigt speciellt att få presentera de fem favoriterna, som onekligen är av det mer äventyrliga slaget:

The Trojan Horse av Raymond Queneau

”I’m an unapologetic Queneau superfangirl.”

Emmy Moore’s Journal by Jane Bowles

”Jane Bowles was one of three writers whose work made me realise I could write.”

Space-Time for Springers av Fritz Leiber

”I mostly avoid the ‘genres,’ but have a soft spot for speculative fiction.”

The Sailor Boy’s Tale av Isak Dinesen

”If I were teaching a short fiction class, I could do a lot worse than assigning this story over and over again. It’s as close to a perfect work as I’ve ever seen.”

The Falling Girl av Dino Buzzati

”This is from before I knew much technically about audio recording, and it shows, but if you can get beyond my Amateur Hour audio production, it’s a wondrous work of fiction.”

Miette’s uppläsningar är som kärleksförklaringar till den litteratur hon älskar, många upplever dem som kraftigt vanebildande.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Podcasts / radio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s