När hotet ansågs vara en flodvåg av katoliker

Flag of the United States of America

(Foto: Wikipedia)

”Blanshard slog larm om den störtflod av romersk-katolska invandrare som vällde in i USA. Den utgjorde, menade han, ett dödligt hot mot demokrati, jämlikhet och materiella värden. Immigranterna kom från länder som nästan alla var auktoritära, religiöst fundamentalistiska, motståndare till kvinnors rättigheter och preventivmedel. Katoliker var anhängare av varaktiga, orubbliga, av kyrkan fastställda dogmer och det var inte så mycket en troslära som en politisk ideologi, ‘en kvarleva av medeltida auktoritetstänkande som inte har någon rättmätig plats i den demokratiska amerikanska miljön’. Blanshard beskyllde katolikerna för att inte kunna och inte vilja bli integrerade; de upprättade parallella samhällen i Amerika och konspirerade för att göra sina övertygelser ännu mer omfattande. Katolicismen var i grund och botten ett ‘odemokratiskt system för en främmande makts kontroll’. De snabbt växande katolska familjerna ‘förökade sig mycket snabbare än de icke-katolska befolkningselementen’ och skulle så småningom sträva efter att ta kontroll över presidentämbetet och införa gudomlig lag genom ‘en katolsk plan för Amerika’ där det skulle ingå ändringar i grundlagen som skulle göra USA till en ‘katolsk republik’.”

Journalisten Doug Saunders om Paul Blanshards inflytelserika och för sin tid typiska bok American Freedom and Catholic Power (1949), citerad ur Myten om den muslimska flodvågen – är västvärlden hotad av invandrarna? (Karneval förlag, 2013)

Lämna en kommentar

Under Citat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s