Kafka dyker oförmodat upp i… reklam för toalettpapper

Kafka-as-pupil

Kafka som skolpojke (Foto: Wikipedia)

Vi skrev ganska nyligen om en radikal attack på hela Franz Kafkas författarskap: Årtiondets Kafka-attack. Vi skrev också ganska nyligen om en nyutgiven barnbok baserad på Kafka-berättelser: Kafka förvandlad till barnbok.

Och just nu håller vi på att läsa boken som har årets bästa titel, Som att säga spädgris när man menar fet sugga (2013), som är den femte brevvolymen i förlaget Bakhålls nyöversättning och utgivning av Franz Kafkas samlade skrifter. I den återfinns samtliga bevarade brev, brevkort, vykort och brevutkast från september 1916 till och med 1917. Det var en kritisk period i Kafkas liv och titeln Som att säga spädgris… är ett citat ur ett av breven. Han uttryckte sin irritation över den vaga diagnos som ställdes på hans sjukdom – ”lungspetskatarr” enligt läkaren. Själv var han helt säker på att han led av tuberkulos.

Vi ska skriva mer om Som att säga spädgris när man menar fet sugga, som har första recensionsdag 22 augusti, och vi planerar att skriva mer om hela serien med Franz Kafkas samlade skrifter. Tillsvidare får ni hålla tillgodo med den triviala icke-nyheten att en Kafka-bok dyker upp i en mycket märklig reklam för toalettpapper.

BB

Lämna en kommentar

Under Notiser, Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s