Hur lata är grekerna, egentligen?

One of a number of posters created by the Econ...

En av flera posters producerade av Economic Cooperation Administration för att göra reklam för Marshall-planen i Europa (Foto: Wikipedia)

”I själva verket räcker det med att studera statistik från OECD, Eurostat och ILO för att slå hål på hela idén om den lata, förtidspensionerade greken. Grekerna tillhör de som arbetar mest i Europa med en genomsnittlig arbetsvecka på 42,2 timmar, visar brittiska Office for National Statistics statistik från 2011. Medeleuropéen arbetar 37,4 timmar i veckan medan Sverige ligger under genomsnittet med 36,4 timmar i veckan. OECD konsterar i sin rapport från året därpå att grekerna arbetar ‘2119 timmar om året, mycket mer än de flesta i OECD där genomsnittet är 1739 timmar.’

Trots detta är lönerna bland de lägsta i euroområdet. Enligt Eurostat, EU:s officiella statistikkontor, låg  medellönen på 996 euro i månaden – före krisen.

Hur var det då med pensionerna? Visst finns det greker som förtidspensionerat sig, men den genomsnittliga faktiska pensionsåldern ligger på 61,5 år för 2009, jämfört med det europeiska genomsnittet på 61,1 år, enligt Eurostat. Greken arbetar alltså längre än européen i allmänhet.”

Kajsa Ekis Ekman rätar i sin debatt- och reportagebok Skulden. Eurokrisen sedd från Aten (Leopard) ut rader av frågetecken om krisen i Grekland. Hon avlivar myter och blottlägger samband. Vi har bara hunnit läsa en tredjedel av boken, som har första recensionsdag 27 augusti, men tror att den mycket väl kan vara en av de allra bästa krisböckerna, av dem som kommit ut under senare år.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Citat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s