Novell 19: ”The Veldt” av Ray Bradbury

När Ray Bradbury gick bort förra sommaren lämnade han efter sig en enorm litterär produktion. Allra mest känd är hans thrillerartade science fiction-roman Farenheit 451 (1953), som beskriver en framtid i vilken alla böcker är förbjudna – vid 451 grader farenheit fattar papper eld – och staten kontrollerar medborgarnas liv och tankar in minsta detalj.

Vid sidan av böcker som George Orwells 1984 och Aldous Huxleys Du sköna nya värld är Farenheit 451 en av litteraturens mest inflytelsrika dystopier. Men Bradbury skrev även mängder med noveller och ”The Veldt” är en av de mer kända; den har drag av traditionell skräck och science fiction. Den handlar om en familj vars hus är hemsökt, inte av spöken, men av den avancerade teknologi huset är utrustat med.

Först publicerades novellen 1950 i en dagstidning med titeln ”The World The Children Made” och sedan med titeln ”The Veldt” i antologin The Illustrated Man (1951). Trots att teknologin har utvecklats en hel del sedan 50-talet står sig novellen, med sina fantasier om en virtuell verklighet, riktigt bra.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s