En novell varje kväll 26: ”Nightfall” av Isaac Asimov

English: Palomar 1 globular cluster by Hubble ...

Palomar 1 globular cluster fångat med Hubble Space Telescope; 3.3′ view (Foto: Wikipedia)

I den klassiska science fiction-novellen Nightfall från 1941 tar Isaac Asimov oss med till år 2049 och planeten Lagash. Den omges av sex näraliggande stjärnor som göra att planeten ständigt badar i ljus. Av den anledningen har invånarna i novellens Saro City hittills aldrig sett stjärnorna.

Asimov fick idén till novellen under en diskussion om inledningen till Ralph Waldo Emersons essä Nature  med John W Campbell, redaktör för Astounding Science Fiction. Emersons fråga, som också inleder novellen, lyder: ”If the stars should appear one night in a thousand years, how would men believe and adore, and preserve for many generations the remembrance of the city of God which had been shown?”

Ola Wihilke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s