En novell varje kväll 28: ”Cathedral” av Raymond Carver

Raymond Carver

Raymond Carver (Foto: Wikipedia)

När Raymond Carver dog – vid 58 års ålder, 1988 – var han förmodligen en av USA:s och världens mest inflytelserika författare. Han var särskilt inriktad på noveller och hans inflytande var stort också utomlands. Åtskilliga författare, också i Sverige, har blivit jämförda med Carver och hans tuktade dirty realism. Han har väl fallit lite ur modet, men är inte sämre för det.

”Cathedral” ur novellsamlingen med samma namn är en underbar liten novell som först enbart verkar handla om svartsjuka. Berättaren och hans hustru ska få besök av en blind man, som hon tidigare arbetat för, men som nu bara är en god vän. De ska äta middag tillsammans och den blinde mannen ska stanna över natten. Berättaren är måttligt road, inte minst på grund av att hustrun berättat att den blinde mannen vid ett tillfälle fick känna på hennes ansikte.

Ola Wihlke

1 kommentar

Under Artiklar, Noveller

Ett svar till “En novell varje kväll 28: ”Cathedral” av Raymond Carver

  1. Ping: En novell varje kväll 28: Cathedral av Raymond Carver | wennerbom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s