Novellen 29: ”Clara” av Roberto Bolaño

Den chilenske författaren Roberto Bolaño (1953-2003) dog på tok för tidigt i sjukdom och fick inte uppleva att bli en global megastjärna, som han ganska fort blev när han översattes till engelska. Ibland klagas det på att hans stjärnstatus växt sig orimligt stor, så att andra spanskspråkiga författare fått svårt att slå sig fram.

Vi tycker att det är en lite märklig anklagelse med tanke på vilka mästerverk Bolaño lämnat efter sig, mest kända är De vilda detektiverna (”Los detectives salvajes”) och 2666. Novellen ”Clara” kanske inte är typisk för Bolaño, men man känner igen hans unika röst, nostalgin och berättelsens besatthet. En man berättar om sitt livs kärlek, Clara, men, som han själv konstaterar, så säger berättelsen mer om honom än om henne. Francisco Goldmans uppläsning är fantastisk.

Ola Wihlke

1 kommentar

Under Artiklar, Noveller, Podcasts / radio

Ett svar till “Novellen 29: ”Clara” av Roberto Bolaño

  1. Ping: Efter El Boom – på jakt efter nästa Gabriel García Márquez | bearbooks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s