Bilder på dolda konstverk i 1800-talsböcker

[Man Fishing.]

Fiskande man (Foto: Boston Public Library)

Nyligen publicerade University of Iowa bilder på vetenskapliga böcker från 1800-talet. Böckerna hyser hemliga konstverk och tekniken att framställa dem kallas på engelska ”fore edge painting.” Tittar man på böckerna ser det ut som om det främre snittet är gyllne, men om man bläddrar sidorna framträder målade konstverk, oftast scenerier av olika slag.

Rötterna till traditionen löper tillbaka till 1500-talet, då italienaren Cesare Vecellio, kusin till mästaren Titian, började smycka snittet på böcker på detta sätt. Vissa av de här utsmyckningarna är så avancerade att det framträder olika bilder beroende på från vilket håll man bläddrar. En artikel i Daily Mail Online berättar mer om tekniken och visar flera bilder.

BB

Lämna en kommentar

Under Notiser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s