Lista med de 10 böcker folk oftast ljuger om att de läst

Charles Dickens (1812-1870)

Charles Dickens (1812-1870) (Foto: Wikipedia)

Enligt en artikel i The Guardian har en studie med 2000 medverkande visat att en majoritet låtsats att de läst klassiker för att framstå som mer intelligenta. Hälften av dem hade olästa böcker i sina hyllor och ”3% slipping a highbrow cover on books they’d rather not be seen reading in public.” Inte helt förvånande är de böcker som flest låtsas ha läst sådana som filmatiserats, talas mycket om och som studeras i skolan.

De tio böcker folk oftast ljuger om att de läst

1  1984 av George Orwell (26%)

2  Krig och fred av Leo Tolstoj (19%)

3  Great Expectations av Charles Dickens (18%)

4  Räddaren i nöden av JD Salinger (15%)

5  A Passage to India av EM Forster (12%)

6  Sagan om ringen av JRR Tolkien (11%)

7  To Kill A Mocking Bird av Harper Lee (10%)

8  Brott och straff av Fjodor Dostojevskij (8%)

9  Pride and Prejudice av Jane Austen (8%)

10  Jane Eyre av Charlotte Bronte (5%)

Berätta gärna om du har påstått att du läst någon bok som du faktiskt inte läst. Eller, varför inte, om du förnekat att du läst en bok som du faktiskt läst.

BB

6 kommentarer

Under Listor

6 svar till “Lista med de 10 böcker folk oftast ljuger om att de läst

  1. Nu känner jag mig nästan som att jag ljuger, men jag HAR faktiskt läst sex av böckerna på listan 🙂

    Jag har nog aldrig förstått varför man skulle ljuga om vilka böcker man läst, varken åt ena eller andra hållet. Det känns väldigt märkligt

  2. Vet att jag läst fem av böckerna. Har heller aldrig förstått varför man ska ljuga, men det har faktiskt hänt mig att jag varit övertygad om att jag läst en klassiker och sedan har jag insett att jag bara läst OM den. Verkar som om jag har uselt minne, men jag minns faktiskt inte alla böcker jag läste i tonåren.

  3. Ibland är jag inte säker på om jag läst en bok, eller om jag bara borde ha gjort det på någon litteraturkurs. Så var det länge med Jane Eyre som jag läst så mycket om att det nästan känes som jag läst den. Nu vet jag dock att jag har det.

    • Det där låter bekant och man undrar om inte många som hävdat att det läst en bok just har läst om den, sett filmatiseringen och hört en massa referenser till den, som Orwells 1984 t.ex.?

  4. Ping: 10 djupa böcker, läsvärda eller inte läsvärda - - | Bokblomma - Linneas litteraturblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s