En novell varje kväll 36: ”Hitting Budapest” av NoViolet Bulawayo

För några dagar sedan stod det klart att NoViolet Bulawayo, uppvuxen i Zimbabwe men bosatt i USA, finns med på Man Booker-prisets short list. Hon är därmed en av sex författare som kan vinna Storbritanniens mest prestigefulla litterära priser. Häromdagen blev hon också utsedd till en av de 5 hetaste författarna under 35 av amerikanska National Book Foundation.Redan 2011 vann Bulawayo ett av de mest prestigefulla afrikanska litterära priserna, Caine-priset, med novellen ”Hitting Budapest”. Den handlar om sex barn som bor i en kåkstad – Darling, Bastard, Chipo, Godknows, Stina and Sbho – som ger sig iväg bort från sitt område i jakt på guavafrukt.

Apropå vinsten, som bland annat motiverades med att hon är en sann språkkonstnär som inte moraliserar, sa Bulawayo bland annat: ”I’m interested in what happens when two different worlds meet in a problematic way, I’m interested in honesty and in violence. These are real issues and real things.”

Kort men bra intervju med Bulawayo i Los Angeles Review of Books.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s