En novell varje kväll 41: ”Bullet in the Brain” av Tobias Wolff

English: Glock 17, second generation

Glock 17 (Photo credit: Wikipedia)

I novellens början möter vi Anders som minuterna före stängning har kommit till ett bankkontor. Han presentaras som ”a book critic known for the weary, elegant savagery with which he dispatched almost everything he reviewed.” Det är lite illavarslande – när en författare skriver om en litteraturkritiker kan vad som helst hända. Först börjar Anders recensera de andra kunderna och bankpersonalen. Det är bara pinsamt, men så plötsligt stormar beväpnade bankrånare klädda i skidmasker in i lokalen. Inte ens då kan han hålla inne med sina kommentarer.

Novellen ”Bullet in the Brain” av Tobias Wolff är sanslöst rolig, otäck och, inte minst, överraskande. Den är riktigt tajt och övergången mellan de båda delarna är väldigt elegant. Gissningsvis finns novellen med i åtskilliga antologier och antagligen har den studerats på mängder med skrivarkurser.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s