Den typiska bokbloggaren planerar sitt läsande, sätter upp en årskvot med ett visst antal böcker eller tokshoppar böcker månadsvis och lägger upp foton av dem på nätet. Hösten brukar vara ovanligt hysterisk. Bokutgivningen är mer massiv än under andra delar av året och, inte minst, Bokmässan i Göteborg skapar en viss stress. Årets temaland är Rumänien och det har kommit ut åtminstone tre rumänska böcker man kanske borde läsa: Mircea Cărtărescus Travesti (Panache), Norman Maneas roman Lyan (2244) och novellantologin Skräpliv (2244).
Klassiker och megaromaner som optimistiskt påbörjades i somras ska dessutom avslutas. Hinner man äntligen läsa ut Knausgårds långa romansvit Min kamp, Prousts På spaning efter den tid som flytt eller Musils Mannen utan egenskaper? Marginalerna är minimala.
Men att lägga upp planer och scheman för sitt läsande har blivit mycket vanligare även bland personer som inte bloggar om böcker, exempelvis bland dem som arbetar på förlag, bibliotek eller som lärare, och all den här stressen och de orealistiska planerna kan få allvarliga konsekvenser. Plötsligt, när man står där i bokhandeln med det senaste från Rumänien i handen – padang, så upptäcker man att man är mitt inne i en lässvacka. Man tappar lusten att ens titta på böcker och börjar förfalla i tevetittande istället, borta är såväl läsflytet som läslusten.
I bästa fall varar en lässvacka i ett par dagar, i värsta fall i fyra fem veckor. I mycket sällsynta fall återvänder läslusten först efter flera år, men det finns lösningar. Vi har gått igenom, granskat och utvärderat de mest beprövade metoderna för att ta sig ur en lässvacka och har kommit fram till att följande sex metoder är bäst:
1. Den första metoden man bör pröva är att växla ned i längd och komplexitet. Om du läser David Foster Wallace mäktiga pjäs Blek kung kan du växla ned till novellsamlingen Oblivion av samme författare. Hjälper inte det kan du växla ned ytterligare ett steg och läsa A Supposedly Fun Thing I’ll Never Do Again, som är en samling med reportage och essäer av DFW.
2. En annan metod är att växla medium. Om du läser Leo Tolstojs Krig och fred växlar du över till ljudversionen av samma bok. Det kan till och med, hur märkligt det än kan låta, vara värt att växla mellan pappersbok och läsplatta. Mediet är inte budskapet, men någon skillnad gör det.
3. En annan bra metod är att läsa något som du normalt inte skulle läsa, låt säga Stephen King, men som miljontals andra människor före dig har blivit uppslukade av. Plågas du av snobbism kan det vara obehagligt, men många vittnar om att de tagit sig upp ur en lässvacka just på det här sättet.
4. Läs mängder av recensioner – recension på recension på recension – tills du hittar en som beskriver en bok som du verkligen känner att du måste läsa. Det ska i princip kännas i magen att det är rätt bok.
5. Läs så kallad flash fiction, ultrakorta noveller. Etgar Keret är specialist på det här, korta och hårt skruvade små fyrverkerier av fantasi. En bra början är Suddenly, a Knock on the Door eller The Nimrod Flipout.
6. Sluta läsa ett tag, kanske i ett par dagar, och ägna dig helhjärtat åt Candy Crush eller vad det nu kan vara som känns roligare än böcker just för tillfället. Det är inte nyttigt att läsa hela tiden, även om det är oslagbart när man har fint flow.
Ola Wihlke