10 åkommor och problem och 10 romaner som kan vara lösningen

Patricia Highsmith

Patricia Highsmith (Photo credit: Wikipedia)

Romaner kan, bland mycket annat, vara under- hållande, vidga våra horisonter och få oss att känna oss mindre ensamma. Så långt är nog alla överens, men kan romaner lindra eller bota både psykisk och fysisk smärta? Kan de vara till hjälp mot allt från pessimism och paranoia till låg självkänsla och pessimism? Ja, det hävdar i alla fall Ella Berthoud och Susan Elderkind, som har prakti- serat som så kallade biblioterapeuter, och är aktuella med boken The Novel Cure: An A-Z of Literary Remedies (Canongate), en uppslagsbok med rekommendationer på romaner utifrån vad man lider av för åkommor eller vad man har för problem.

Idén är bra, rolig  och sympatisk, men anspråken är väldigt vida och högt ställda och vi tycker exempelvis inte att det är någon god idé att ordinera en Thomas Pynchon-roman åt någon som lider av paranoia. Faktum är att det är bland det sista vi skulle rekommendera, men The Novel Cure har fått ett väldigt fint mottagande. En läkare har exempelvis skrivit en riktigt uppskattande recension i The Guardian.

Nedan följer några exempel på vad biblioterapeuterna ordinerar. Ibland ordineras flera böcker, men vi redovisar för enkelhetens skull bara en per åkomma/problem:

Rädsla för döden: White Noice av Don DeLillo

Spelmissbruk: Tärningsspelaren av Luke Rhinehart

Högt blodtryck: The Waves av Virginia Woolf

Sömnlöshet: Orons bok av Fernando Pessoa

Kärlekstörst: The Price of Salt av Patricia Highsmith

Övervikt: A Far Cry from Kensington av Muriel Spark

Vrede: Cry, the Beloved Country av  Alan Paton

Låg självkänsla: The Shipping News av Annie Proulx

Tandvärk: Anna Karenina av Leo Tolstoj

Främlingsfientlighet: Vitlöksballaderna av Mo Yan

författarnas hemsida kan du läsa ännu mer och fördjupa dig i texterna som förtydligar hur de olika romanerna är tänkta att fungera som lindring och bot. Skriv gärna och berätta i en kommentar om någon roman har betytt särskilt mycket för dig när du haft någon form av svårigheter.

Ola Wihlke

2 kommentarer

Under Artiklar, Listor

2 svar till “10 åkommor och problem och 10 romaner som kan vara lösningen

  1. Kan inte ge exempel på om någon av böckerna hjälpt mig specifikt med något visst problem, men nog kan en stunds läsning hjälpa mot det mesta 🙂 En kul bokidé i alla fall, tycker jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s