En novell varje kväll 45: ”Todd” av Etgar Keret

Photographic portrait of Israeli author, Etgar...

Etgar Keret (Photo credit: Wikipedia)

Första meningen i novellen ”Todd” är löftesrik: ”My friend Todd wants me to write him a story that will help him get girls into bed.” Det är nog svårt att hitta en författare som skulle kunna uppfylla Todds önskan, men den israeliske novellisten Etgar Keret är onekligen en het kandidat till uppgiften. När man läser honom blir man alltid förbluffad över hans flödande fantasi, hans absurda och egensinniga humor och hans förmåga att skildra det surrealistiska som om det vore helt rimligt.

Författaren och berättaren i ”Todd” har vissa likheter med författaren Etgar Keret och det går definitivt att tolka novellen som att den delvis handlar om de krav kritiker och läsare numer ställer på honom. I novellsamling efter novellsamling har han radat upp berättelse på berättelse, den ena mer utflippad och originell än den andra. Keret trollar med orden. Aldrig någonsin är han tråkig.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s