En novell varje kväll 47: ”The Natural Ways of Things” av Peter Stamm

Peter Stamm är förmodligen den hetaste schweiziske författaren just nu, kanske rentav den hetaste tyskspråkiga författaren. Stamm är en antydningarnas mästare och är en sällsynt känslig samtidsskildrare. Hans karaktärer är sällan harmoniska, snarare känner de sig alienerade – de vantrivs i kulturen – och de kan ha en irriterande oförmåga att ta tag i sina liv. De står inte sällan inför någon form av livskris. 

The national flag of Switzerland.

Schweiz nationsflagga (Photo credit: Wikipedia)

I novellen ”The Natural Way of Things” skildras ett schweiziskt par, Niklaus och Alice, som hyrt ett hus i Italien.  Deras semester har alla förutsättningar att bli underbar, men Alice är påfallande gnällig. Hon klagar på andra turister, som bara köper kitsch och inte talar ens några ord italienska. Ännu värre blir det när en tysk barnfamilj flyttar in i grannhuset. Att det själva är barnlösa gör antagligen inte saken bättre. Det är en väldigt spännande novell, men spänningen ligger helt på det existentiella planet.

Radiointervju med Peter Stamm, som bland annat handlar om novellen ”The Natural Way of Things”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s