Malcolm Gladwells nya säljbar men ovetenskaplig – intervju och recension

David with the Head of Goliath

David med Goliats huvud (Photo credit: Wikipedia)

Malcolm Gladwell är en extremt framgångsrik journalist, författare och föreläsare. Han är ett fenomen. Många av hans böcker handlar också om framgång, framgång för idéer, människor och företag: Den tändande gnistan, Blink, Framgångsfaktorn och Vad hunden såg och andra äventyr. Och inte minst viktigt, böckerna bär på hoppingivande budskap, som gjorda för föreläsningar.

De drar också ofta oväntade – triviala, hävdar kritikerna – slutsatser utifrån forskningsresultat inom socialvetenskaperna, men de imponerar sällan på skolade  vetenskapsmän. Flygplatslitteratur, är ett nedsättande omdöme om Gladwells böcker. Självhjälpsböcker för entreprenörer och välmående medelklass, ett annat.

Den nya och femte boken heter David and Goliath: Underdogs, Misfits and the Art of Battling Giants och driver, inte helt överraskande, tesen att förmenta svagheter i själva verket kan vara en fördel i livet, karriären och affärslivet. Boken hävdar att det kan vara en fördel om en av ens föräldrar dör i tidig ålder, andra trauman kan också utgöra en oväntad fördel, liksom dyslexi.

Mycket kritisk men sympatisk intervju med Gladwell i The Telegraph, apropå nya boken.

Förintande recension i The Wall Street Journal, som avslutas med följande uppfordrande stycke:

”One thing ‘David and Goliath’ shows is that Mr. Gladwell has not changed his own strategy, despite serious criticism of his prior work. What he presents are mostly intriguing possibilities and musings about human behavior, but what his publisherrs sell them as, and what his readers may incorrectly take them for, are lawful, causal rules that explain how the world really works. Mr. Gladwell should acknowledge when he is speculating or working with thin evidentary soup. Yet far from abandoning his hand or even standing pat, Mr. Gladwell has doubled down. This will surely bring moore success to a Goliath of nonfiction writing, but not to his readers.”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Intervjuer, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s