En novell varje kväll 49: ”Sing” av Karin Tidbeck

Tidbeck

Tidbeck (Photo credit: vanderfrog)

Fantastik växer nog men är inte särskilt stort i Sverige, i USA är däremot genrer som skräck, fantasy, science fiction, steampunk och weird väldigt stort. Det finns mängder med specialförlag och tidskrifter som publicerar noveller. För svenskan Karin Tidbeck, som är specialiserad på fantastik och noveller, föll det sig därför naturligt att se om det gick att ta sig in på den mer dynamiska amerikanska marknaden. Det gick alldeles utmärkt och de senaste åren har Tidbeck sålt fyra-fem noveller till amerikanska tidskrifter varje år, tidskrifter som Weird Tales, Unstuck Annual och Shimmer.

Karin Tidbecks debutbok Vem är Arvid Pekon? (Man av skugga förlag) var den klart mest intressanta svenska novellsamlingen 2010.

Karin Tidbecks dystopiska roman Amatka (Mix Förlag) var en av förra årets mest originella och helgjutna svenska romaner. Alla kategorier.

Och Jagannath: Stories (Cheeky Frawg Books) innehåller översatt material från debutsamlingen, sju noveller, men några av de bästa är skrivna direkt på engelska. Titelnovellen, Jagannath”, kan mycket väl vara det bästa Tidbeck skrivit hittills. Hon blir hajpad just nu, men förtjänar det verkligen.

Som tidiga influenser nämner Tidbeck Astrid Lindgren, Tove Jansson och Tolkien. Senare influenser är bland andra Sandman av Neil Gaiman, The Birthday of the World av Ursula K. Le Guin och Babel-17 av Samuel R. Delany. Vi törs svära på att hon läst en hel del Kafka och Borges också, men allt hon görs känns eget och hon har hittat en genuint egen röst, eller kanske röster, för ett av hennes kännetecken är en extrem spännvidd.

Novellen ”Sing” publiceras av Tor.com och utspelar sig på den perifera kolonin Kiruna, döpt efter en före detta gruvort. Där kämpar utstötta Aino för att få arbetet i syateljén att gå ihop. Men så kommer biologen Petr från en avancerad koloni med sin entusiasm, som både lockar och skrämmer Aino. Det är en melankolisk berättelse, laddad och sinnlig och sublim. Den är vacker och bisarr på ett typiskt tidbeckskt sätt.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s