Afrika reser sig. Sanning eller myt?

”Aldrig tidigare har den afrikanska kontinenten haft en sådan tillväxt under så många år. År 2001 utnämnde den brittiska tidningen The Economist Afrika till den ‘förlorade kontinenten’. Decennier av korruption och ineffektivt bistånd där miljarder dollar gått förlorade hade lett till fyrtio förlorade år av ekonomisk tillväxt, menade man. Men 2010 bad tidningen om ursäkt och ägnade Afrika ett helt temanummer med rubriken ‘Afrika reser sig’.”

Erika Bjerström citerad ur hennes reportagebok Det nya Afrika (Weyler)

”The myth of Africas rise, peddled by the African elite and their foreign collaborators, comes from a straightforward interpretation of high growth rates and increased foreign investments in parts of the continent, without taking into consideration the continents dependence on the extractive industry as opposed to manufacturing.”

Citerat ur ”The new myth of a Rising Africa” av William Muchayi i Zimbabwe Independent, 5 juli 2013

Lämna en kommentar

Under Citat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s