En novell varje kväll 52: ”Expectations” av Peter Stamm

The national flag of Switzerland.

Schweiz nationsflagga (Photo credit: Wikipedia)

Förmodligen är Peter Stamm den hetaste schweiziske författaren just nu, kanske rentav den hetaste tyskspråkiga författaren. I USA har han fått ett stort kritiskt genombrott. Stamm är en antydningarnas mästare och är en sällsynt känslig samtidsskildrare. Hans karaktärer är sällan harmoniska, snarare känner de sig alienerade – de vantrivs i kulturen och i sina relationer – och de kan ha en irriterande oförmåga att ta sig ur mer eller mindre destruktiva beteenden. Inte sällan har de genomgått någon slags livskris.

I novellen ”Expectations” är berättaren en ensamstående kvinna, Daphne, som arbetar på dagis. Hon har alltid trott att en äldre kvinna bor i våningen ovanpå hennes, men sedan det varit tyst en tid från ovanvåningen går hon och kontrollerar att allt står rätt till. Till hennes förvåning öppnar en ung man med Iron Maiden-tryck på t-shirten. Snart är pojken, Patrick, objekt för Daphnes ambivalenta åtrå och ett slags ritualer som tecknar konturerna av ett förhållande börjar ta form. Det är en väldigt spännande novell, men spänningen ligger nästan helt på det existentiella planet.

Thorén & Lindskog översätter och ger ut Peter Stamm och annan tysk litterär prosa.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s