Iliaden, Inferno och Morrisseys självbiografi

För inte länge sedan bröt samarbetet mellan Steven Patrick Morrissey och hans förlag Penguin samman. Popstjärnan stod plötsligt utan förläggare och ingen visste när hans uppsnackade självbiografi skulle kunna ges ut. Men så kom ändå Autobiography ut för några dagar sedan i serien… Penguin Classics.

Morrissey at the premiere of the Alexander fil...

Morrissey har rekordsnabbt skrivit in sig i den litterära kanon (Photo credit: Wikipedia)

Det var uppenbarligen det bråket mellan författare och förlag hade handlat om, i egenskap av geni krävde Morrissey lite särskild behandling och tillslut vek Penguin ned sig. Om bokhandlarna verkligen placerar självbiografin i klassikerhyllan bredvid Homeros, Dante och Shakespeare vet vi faktiskt inte, men man kan alltid hoppas.

Hela affären – eller om det bara var ett helt vanligt pr-trick – har hursomhelst inte passerat obemärkt i brittiska media. Jim Grace i The Guardian har komprimerat självbiografin till endast 600 ord, i den satiriska serien Digested read. Alla vanliga recensioner, som Ludovic Hunter-Tilneys i Financial Times till exempel, dryper av ironier och anspelningar på olika former av storhetsvansinne. Gissningsvis bryr sig inte Morrisseys fans så mycket.

Och som för att göra boklanseringen ännu lite festligare har NME placerat överst i sin mäktiga lista med världens 500 bästa album någonsin.

Och redan nu rapporterar The Guardian att Autobiography slår försäljningsrekord i Storbritannien.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Listor, Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s