En novell varje kväll 54: ”Augusta Prima” av Karin Tidbeck

En blurb är en blurb är ett säljande citat, men ibland kan de säga förvånansvärt mycket. Karin Tidbeck skriver fantastik och har i intervjuer nämnt Ursula K Le Guin som en viktig influens. Man kan mycket väl kalla Le Guin för den amerikanska fantastiskens okrönta drottning. Hon har en väldig produktion bakom sig, som sträcker sig tillbaka till mitten av 60-talet.Hursomhelst, förra året bokdebuterade Tidbeck i USA med den helt underbara novellsamlingen ”Jagannath: Stories (Cheeky Frawg Books). Och till den skrev Le Guin en kärnfull blurb: ”Quietly, intelligently, unutterably strange… And ominous. And funny. And mysteriously tender. These are wonderful stories.”

Vi tycker särskilt mycket om att Tidbecks humor och ömsinta sida lyfts fram, men novellen ”Augusta Prima” utspelar sig i en utpräglat depraverad och våldsam värld. Dess centrum tycks vara trädgården, där en brutal variant av krocket spelas dagligen. Andra nöjen är orgier och att bete sig svinaktigt mot tjänstefolket. Men så en dag slår Augusta in sitt krocketklot i skogen, där hon hittar en död man.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s