The Biblio File – podcast för boknördar bortom all räddning

English: The Strand Book Store, Manhattan.

English: The Strand Book Store, Manhattan. (Photo credit: Wikipedia)

Är du på jakt efter en bra podcast och ett nästan osunt intresse för böcker, då är The Biblio File garanterat något för dig. Värd för programmet är kanadensiska frilansjournalisten Nigel Beale, som är inriktad på praktiskt taget allt som har med böcker att göra. Han skriver inte mycket om sig själv på sajten och presenterar sin podcast utan krusiduller: ”Twenty – forty minute interviews with accomplished authors, publishers, biblio people, conducted by an excitable bibliophile.”

Vi höll på att trilla av stolen när vi av en slump hittade The Biblio File, vars arkiv sträcker sig till år 2006 och har insnävade intervjukategorier som ”Librarian Interview”, ”Book Designer”, ”Book Collector”, ”Literary Critic” och ”Editors”. Beale har pratat med extremt många spännande människor inom bokvärlden och har en sympatisk förkärlek för doldisar.

Det är ganska varierande kvalitet på de olika poddarna, tekniskt och innehållsmässigt, men Beales nyfikenhet och entusiasm är oftast smittande. Ibland kan han låta lite inkvisitorisk, men är oftast på gott humör och överraskande grov i munnen.

Vi har valt fem favoriter som visar på The Biblio Files bredd och charmigt nördiga sida, även om alla intervjuer inte är perfekta. Dom har alla sin charm och är underhållande på ett eller annat sätt:

1. Intervju med Jessa Crispin, legendarisk redaktör och grundare av Bookslut.com

Bookslut.com är ett månadsmagasin på nätet och en dagligt uppdaterad blogg, som riktar in sig på lite mer avancerad litteratur. Det läggs ständigt upp nyheter, recensioner, essäer och debatt. Nigel Beale träffade Crispin i Chicago och talade om Bookslut, både sajten och namnet, om före detta pojkvänner, reklam på bloggar, det minskande utrymmet för recensioner, framgångarna, Somerset Maugham, favoritromaner och framtiden för bloggandet.

2. Intervju med Nancy Bass Wyden, som tillsammans med sin far äger megaantikvariatet Strand Book store i New York

Ben Bass öppnade Strand Book store 1927 på Fourth Avenue, New Yorks legendariska Book Row. Namnet är emellertid hämtat från känd förlagsgata i London. Strand var en av 48 bokhandlar på Book Row, idag är man ensam kvar. Antikvariatet är snarast ett varuhus med lager på flera olika platser i New York. Nigel Beale försöker bland annat ta reda på hur det kommer sig att det gick så bra för just Strand.

3. Intervju med Stephen Motika om Poets House i New York

Poets House är en blandning av ett litteraturcenter, poesiarkiv och en mötesplats öppen för poeter och lyrikintresserade. Gratis och öppet för allmänheten – som besökare kan man botanisera bland de 50.000 volymerna i biblioteket. Sägs vara ”among the most comprehensive, open-stacks collections of poetry in the United States.” Nigel Beale åkte dit och frågade Stephen Motika, program director på Poets House, varför litterära turister borde besöka honom.

4. Intervju med Brian Busby om Montreal noir och erans pulp fiction

Montreal var en av de coolaste platserna som fanns i Nordamerika en period efter andra världskriget, så cool att man vallfärdade från New York för att berusa sig, spela och umgås med galanta damer. Staden hade Noir-vibbar och det återspeglade sig i litteraturen. Nigel Beale pumpar litteraturhistorikern Brian Busby på information om noirgenren, om Sugarpuss on Dorchester Street, The Executioner och andra särskilt sällsynta titlar.

5. Intervju med bokkonstnären Richard Minsky om konstböcker och bokkonst

Det börjar lite trögt och småberusat, Richard Minskys hustru börjar prata om sina grafiska romaner, men efter några minuter får han ordet. Han fick sin första tryckpress när han var 13, men gick en lång utbildning med sikte på att bli ekonom. När utbildningen var klar sadlade han om till bokbindare. Idag är han en högt aktad bokkonstnär och en av grundarna av Center for Book Arts i New York. Han är ett under av tålamod när Nigel Beale ansätter honom med frågor.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Podcasts / radio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s