Ljudboksrecension: Vampire in the Lemon Grove av Karen Russell

Karen Russell
Vampires in the Lemon Grove
Uppläsare: Arthur Morey, Joy Osmanski,
Kaleo Griffith, Mark Bramhall, Michael Bybee,
Romy Rosemont, Robbie Daymond
Tid: 9 h 16 min
Random House Audio

Karen Russell, född 1981, har varit en av de mest hajpade unga amerikanska författarna de senaste åren. Nyligen fick hon MacArthur Foundations så kallade ”genius grant” (massor med pengar och ära), men redan med debutboken, novellsamlingen St. Lucy’s Home for Girls Raised by Wolwes (2006), slog hon världen med häpnad.

Ibland kallas Russell Swamplandia!-författaren, efter sin hyllade debutroman om en familj med alligatorbrottare och deras nedgångna nöjespark i Everglade, Florida. Swamplandia! utsågs till en av årets tio bästa böcker 2010 av New York Times och den var en av finalisterna i tävlan om Pulitzer-priset 2012, det år då priset egendomligt nog inte delades ut, på grund av att ingen bok fick tillräckligt många röster.

Karen Russell har dock både kritikerna och läsarna på sin sida och hon har inlett ett samarbete med HBO som gäller Swamplandia! Och nu är hon helt aktuell med en andra novellsamling, Vampire in the Lemon Grove, som också har hyllats som något extraordinärt både i USA och Storbritannien. Russells kännetecken är att hon växlar mellan och blandar genrer, inte minst fantasy och magisk realism och weird. Titelnovellen är en förvånansvärt gripande berättelse om ett äldre gift par, vampyrer, som är trötta på att suga blod. De har bosatt sig i Italien och hugger in på citroner istället. Deras långa äktenskap sätts på prov när en av dem utvecklar en rädsla för att flyga.

Att Franz Kafka varit en betydande influens är uppenbart, en av novellerna handlar om döda före detta amerikanska presidenter, som reinkarnerats som hästar och bor tillsammans i ett stort stall. Det är en förvånansvärt rörande berättelse. Det är rent allmänt förvånande i vilken utsträckning man tillåter Russell av tänja på realismen. I en intervju ganska nyligen nämnde hon Karen Kelly som en favoritförfattare och att hon höll på att läsa om Dune.

En av de mer gripande novellerna handlar om en ung kvinna som i 1800-talets Japan och under slavliknande förhållanden arbetar i en fabrik som tillverkar silke.  Hon och de andra arbetarna har, efter att ha bjudits på en särskild dryck, till hälften förvandlats till silkesmaskar. Det är en av samlingens otäckaste berättelser, om exploatering och förtryck som väcker associationer till vår tids sweat shops.

En annan av de mer gripande novellerna handlar om en nybyggarfamilj i Nebraska som kämpar under mycket knappa omständigheter, och mot märkliga byråkratiska regler, för att få tillträde till en bit mark. Alla hus, även om många snarast bor i kojor, måste enligt myndigheterna ha minst ett fönster. Eftersom det bara finns ett fönster i trakten får det gå runt mellan nybyggarna.

Men allra mest gillar vi ”The Graveless Doll of Eric Mutis”, som handlar om fyra unga killar I New Jersey som hittar en fågelskrämma surrad vid en ek i ett ensligt hörn av en park där de brukar hänga. Efter ett tag upptäcker de att fågelskrämman liknar en kille som gått i deras skola och som de rutinmässigt mobbade. Det är en originell och krypande kuslig novell. Russell är som allra bäst när hennes noveller har en viss svärta och ligger ganska nära realismen. Hajpen kring henne blir fullt begriplig när man lyssnar på Vampire in the Lemon Grove, en till stora delar och i dubbel bemärkelse fantastisk bok, och det mesta tyder på att hajpen kommer fortsätta.

Det är en avgjord fördel att uppläsarna har valts med hänsyn till ålder och kön på novellernas respektive berättare – uppläsaren av den inledande vampyrnovellen är exempelvis en äldre man och uppläsaren av novellen som utspelar sig i Japan är en ung kvinna. Uppläsningarna är genomgående riktigt bra.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s