12 vintageannonser med kända författare

Det är inte särskilt vanligt att dagens författare ställer upp i annonser och andra reklamsammanhang, även om man lätt skulle kunna tänka sig olika kombinationer av författare och produkter. Borde inte möjligheterna med storsäljande författare som Leif GW Persson och Jan Guillou vara ganska stora? Lite exklusivare mat, dryck och slitstarka fritidskläder kanske?

American Author Ernest Hemingway aboard his Ya...

Ernest Hemingway ombord på sin båt cirka 1950 (Photo credit: Wikipedia)

I USA ligger man på många områden i framkant. Det finns tydligen redan ett 50 Shades of Grey-vin och man har inlett ett samarbete med KappAhl, som inte gäller ytterkläder, men det är förvånansvärt svårt att hitta exempel på samtida författare som ställer upp i annonser. Så har det emellertid inte alltid varit.

Flavorwire har sammanställt 12 vintageannonser med kända författare som gjort reklam för allt ifrån reservoarpennor och flygbolag till öl och lyxklockor. Manliga män dominierar och den vanligaste produkten de gör reklam för är… alkoholhaltiga drycker.

Den stora stjärnan i sammanhanget, Ernest Hemingway, skrev till och med en fin liten hyllning till sin produkt, Ballantine Ale. Det kan ju mycket väl vara en copywriter som skrivit texten, som har brevets form, men den saknar inte tydliga hemingwayska inslag:

”You have to work hard to deserve to drink it. But I would rather have a bottle of Ballantine Ale then any other drink after fighting a really big fish. When something has been taken out of you by strenuous exercise Ballantine puts it back in.

We keep it iced in the bait box with chunks of ice packed around it. And you ought to taste it on a hot day when you have worked a big marlin fast because there were sharks after him.”

Och så där fortsätter det, efterhand med mer fokus på ölet, och man kan ju inte bli annat än nostalgisk – för bara några årtionden sedan använde man text i annonser!

Frågan är varför det var vanligare förr att kända litterära författare ställde upp i och till och med skrev annonser? Var det för att litteraturen hade högre status än idag (det spelade ingen roll att man sålde ut lite grand) eller för att reklamen hade högre status (den stod inte i lika stark opposition till Konsten)?

Skriv gärna vad du tror i kommentarsfältet och skicka gärna andra exempel, helst svenska, på författare som medverkat i annonser. I bästa fall får vi ihop en egen liten lista.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s