Masterpiece – italiensk reality show för blivande författare

Ikväll drar ”Masterpiece” igång på statlig italiensk teve. Om man byter ut sångarna och kockarna mot aspirerande författare, så får man en bild av vad det handlar om. De aspirerande författarna får olika uppdrag, mest att skriva så klart, och sedan avgör en jury vem som åker ut och vilka som klarar sig till nästa omgång.

1st edition (Bompiani, 1973)

Förstaupplaga (Bompiani, 1973) (Photo credit: Wikipedia)

Konceptet har ju funkat förr och det kommer till och med finnas ett litet rum i vilket deltagarna, inför en video så klart, kan ge uttryck för sin ångest. Om Masterpiece blir en hit, finns det planer på att låta formatet gå på export, namnet behöver ju knappast ens ändras.

Vinnaren utses efter diverse procedurer i februari. Bompiani publicerar vinnarens roman i maj i en första upplaga om 100.000 exemplar – en gigantisk förstaupplaga om man jämför med de 10.000 som vanligtvis trycks upp av en debutroman i Italien.

I New York Times finns en bra och lång artikel om ”Masterpiece” som dessutom innehåller bildspel med foton.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s