bell hooks avfärdar feministisk succébok som ”faux feminism”

Det är ovanligt att feministiska böcker blir bästsäljare, ännu ovanligare att de hänger kvar på New York Times topplista i mer än sexton veckor. Men det är just vad Sheryl Sandberg, chef på Facebook, har lyckats åstadkomma. Lean In: Women, Work and the Will to Lead (Knopf) har sålt som smör och har förvandlat Sandberg från mycket känd affärskvinna till ett feministiskt fenomen. Forbes Magazine har utsett henne till en av världens mest inflytelserika kvinnor. Time Magazine rankar henne som en av världens mäktigaste och mest inflytelserika ledare. Av Oprah Winfrey har hon kallats “the new voice of revolutionary feminism.”

Kulturkritikern, författaren och feministen bell hooks, som vid det här laget bör ha skrivit ett tjog böcker på temat feminism, ger ett nästan häpet, på gränsen till förundrat intryck i sin recension av boken i the feminist wire: ”Dig Deep: Beyond Lean In” Man anar nästan en avundsjuk ton när hon berättar hur sällsynt det är att en feministisk bok får ett så fantastiskt genomslag: ”Those of us who have devoted lifetimes to teaching and writing theory, explaining to the world the ins and outs of feminist thinking and practice, have experienced that the primary audience for our work is an academic sub-culture.”

hooks skriver också mycket ogillande om det hat som drabbat Sandberg, från mer radikalt feministiskt håll och ofta, hävdar hooks, från personer som inte ens läst Lean In. Men efterhand repar sig hooks och gör lugnt och metodiskt mos av Sandbergs feminism, nyliberal skriver två av redaktörerna för the feminist wire i ett märkligt litet förord till recensionen. hooks kritik av Sandbergs feminism är inte vare sig särskilt konstig eller oväntad.

Hooks hävdar bland annat att strukturella förändringar måste till för att förändra förtryckande patriarkala och sexistiska strukturer. Något sådant finns inte på Sandbergs agenda, som inte direkt verkar leva upp till epitetet revolutionär, men det är ändå hårt. Först det lilla nedlåtande förordet och sedan hooks mycket långa recension, som manglar fram en slutsats som huggen i sten: ”faux feminism”.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s