En novell varje kväll 61: ”Low-Hanging Fruit” av Jim Shepard

Amerikanen Jim Shepard har skrivit ett flertal romaner och ett flertal novellsamlingar. Det som skiljer honom från många andra författare, som brukar skriva novellsamlingarna som ett slags förövningar till de riktiga böckerna, romanerna, är att Shepard snarare har övergått till att skiva novellsamlingar. Både kritiker och läsare jublar.

Det har emellertid inte hindrat Shepard från att fortsätta göra sällsynt utförlig research, vilket säkert bidrar till att göra hans noveller och karaktärer så trovärdiga. Shepards noveller kan utspela sig under vitt skilda epoker och på vitt skilda platser. Karaktärerna kan vara allt från proffsidrottsmän – Shepard håller på Minnesota Vikings och Ajax – till ingenjörer eller forskare med någon udda specialinriktning.

Berättaren i ”Low-Hanging Fruit” är partikelfysiker, och det utvinner Shepard en hel del humor ur. Novellen är snarare som en liten monolog än en berättelse – den har en viss svärta men är i första hand vansinnigt rolig. Partikelfysikerhumor är underskattad.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s