Susan Sontag skrev 17198 mejl och Benjamin Moser har läst dem

Susan Sontag (1933-2004), ledande amerikansk intellektuell under andra halvan av 1900-talet, lämnade efter sig hundratals kartonger med papperslappar, foton, anteckningar, hotellnotor, operaprogram, kärleksbrev och publicerade och opublicerade manus. I egenskap av Sontags auktoriserade biograf har Benjamin Moser – som tidigare skrivit Why This World: A Biography of Clarice Lispector – gått igenom allt det här materialet.

Dessutom har Moser gått igenom Sontags mejl, som finns bevarade på några hårddiskar. Drygt 17.000 mejl. Han har skrivit en väldigt fin liten text i The New Yorker, ”In the Sontag Archives”, i vilken han reflekterar över skillnaden mellan att gå igenom innehållet i kartongerna och att läsa mejlen:

”Still, reading papers and manuscripts is one thing. Looking through someone’s e-mail is quite another, and the feeling of creepiness and voyeurism that overcame me as I sat with Gonzalez struggled with the unstoppable curiosity that I feel about Sontag’s Life. To read someone’s e-mail is to see her thinking and talking in real time.”

Och den avslutande reflektionen:

”Now our lives are increasingly lived on the computer. The amount of data on our smartphones is far more than she could have imagined in her lifetime, though she died less than a decade ago. For anyone who believes in the value of historical research, hard drives, like those preserved at U.C.L.A., will be the locus of that research. Will they end up revealing more about our lives—or, by revealing too much, ultimately reveal less?”

Mycket bra intervju i The Paris Review: Susan Sontag, The Art of Fiction No. 143

HTMLGIANT dissekerar en av Sontags mer kända essäer: 25 Points: Susan Sontag’s ‘Against Interpretation’

O.W.

Lämna en kommentar

Under Notiser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s