En novell varje kväll 64: ”Stiltje” av Tove Jansson

Alla var inte helt förtjusta när Tove Jansson plötsligt dumpade mumintrollen och började skriva för vuxna. Som Tuula Karjalainen skriver i sin underbara biografi, Tove Jansson. Arbeta och älska (Norstedts): ”Särskilt Sommarboken har översatts till många språk. Ändå hade många svårt att acceptera och förlåta att Tove övergivit muminvärlden. En kritiker erkände sin besvikelse och jämförde Tove med en lysande violinist som av en eller annan orsak ville byta instrument och spela piano. Och dessutom vägrade spela sina bravurnummer på grund av sitt konstnärliga samvete. Enligt henne försvann extasen med mumintrollen.”

Stiltje” är hämtad ur Sommarboken (1972) och vi hittade novellen på Svenskanoveller Wiki, som är undantaget som bekräftar regeln att det är väldigt svårt att hitta noveller på svenska på nätet. Janssons noveller för vuxna är underskattade.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s